Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Испричај ми свет
Синоћ је у краљевачкој библиотеци промовисана књига нашег колеге, песника Милоја Радовића ''Испричај ми свет'', намењене најмлађим читаоцима. Најновије Радовићево дело објавио је Центар за културу, образовање и информисање ''Градац'' из Рашке. Уредник Милојко Милићевић је рекао да ''иако је намењено деци, ово штиво подједнако је интересантно и одраслима.''

-Нисам и не могу бити сигуран, али верујем да би испричати свет било веома лако кад бисмо знали само две ствари: шта је свет и како се тај свет може превести у речи. А ова књига при самом почетку указује на многострукост светова у којима постојимо – читалац је већ ту суочен с чињеницом да свет није смо оно што се види, већ и оно што се замисли. Па, као да није довољно закомпликовало ствари то што светова има више, испоставља се да су они у сталном међусобном додиру и чак стваралачком преплитању... рекао је Владимир Вукомановић, рецензент ове књиге.
Књигу је илустровао Горан Трајковић. У овом књижевном програму учествовали су  ученици трећег четири одељења ОШ ''Светозар Марковић'', Хор Дечјег села ''Звездице'' и песник Драган Грбовић.
Милоје Радовић је до сада објавио књиге ''Ливада мога деде'', Како се воли у шуми'', ''Кућни предео'', ''Продавци смеха'', ''Попис'', ''Мале песме'' и ''Салата од славујевих језика''. За своје стваралаштво у више наврата је награђиван, а превођен је на енглески, бугарски и руски језик. Заступљен је у бројним домаћим и страним антологијама. Вршилац је дужности директора краљевачке библиотеке.
 
4. април 2017.
 

Јавне набавке

Вести

 
  • У петак, 6. октобра на Филолошком факултету у Београду, поводом Дана факултета, Народној библиотеци "Стефан Првовенчани" Краљево уручена је Повеља захвалности за континуирану подршку и изузетну сарадњу у развоју науке о језику, књижевности и култури.
  • У среду, 27. септембра, са почетком у 18 сати, на трећем спрату краљевачке библиотеке, почиње са радом Књижевна радионица, намењена деци до осмог разреда основне школе. Водитељ радионице је Гордана Тимотијевић, писац за децу. 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2017 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750