Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Издаваштво РТС-а и књиге о Првом светском рату
Прошле среде у нашој библиотеци представљене су две књиге др Милана Мицића, историчара и књижевника, аутора 30-ак књига историографије, историјских есеја, прозе, документарне прозе и поезије. Реч је о књигама Списак сеновитих имена и Српско добровољачко питање у Великом рату (1914–1918), објављеним у оквиру издавачке делатности Радио-телевизије Србије.
 
О књигама је најпре говорио Драган Инђић, уредник Издаваштва РТС-а, нагласивши издавачки рад којим ова кућа обележава велики јубилеј – 100 година од Првог светског рата. Наиме, РТС и „Прометеј” објавили су 3 кола, са по 10 књига, едиције „Србија 1914–1918”, као и неколико наслова ван кола, која су привукла велику пажњу наше културне јавности (ова едиција је 2014. године на Београдском сајму књига проглашена за Издавачки подухват године).
Др Милан Мицић је говорио о професионалним и личним разлозима који су га навели на истраживање српског добровољачког питања, а кроз књигу Српско добровољачко питање у Великом рату (1914–1918) публику је пажљиво и до детаља провела историчарка Марта Мамула.
Дејан Алексић је указао на дугогодишњу сарадњу коју часопис Повеља негује са Миланом Мицићем и осврнуо се на карактеристике Мицићеве прозе која полази од документарног али брзо бива обогаћена лирским и фиктивним.
 
4. април 2017.
 

Јавне набавке

Вести

 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750