Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере





 

''Меко језгро'' стаменог памћења
Синоћ је у краљевачкој библиотеци представљена књига „Меко језгро''  др Драгана Хамовића, песника, есеjисте, историчара књижевности... за коју је аутор прошле године добио престижну „Змајеву награду''. Реч је о занимљивој књизи, како и сам аутор у поднаслову напомиње „песама с пратећом причом'', која је, по Хамовићевим уводним речима, „дубински овдашња'', будући да је рођен и већи део живота провео у Краљеву, односно насељу Рибници, на обалама истоимене реке и реке Ибар. То да је ова књига „дубински овдашња'', аутор појашњава и речима да „као што то обично бива, када се човек одмакне у времену и простору, боље сагледа оно до чега му је стало...''
 
Апострофирајући, на почетку свог осврта, песму „Ораси на рибничкој обали'', проф. др Јован Делић је нагласио да је и наслов књиге атрактиван и загонетан.
- Кључан је однос тог меког језгра према двема тематским линијама које се провлаче кроз ову књигу, тема сјећања, с тим у вези тема дјетињства, и друга, тема ораха који, наравно, имају језгро... Јер, дјетињство је то меко језгро из кога се развија човјек, из кога излази сво то чудо сјећања које касније формира човјека...
- У поднаслову ове књиге - напомиње Делић – стоји „песме с пратећом причом'', што ће рећи с коментарима. Ми смо, дакле, у некој традицији која није од јуче у српској поезији, у традицији авангарде која је почела, рецимо, с Дединцем, с Црњанским... и овде је искоричена на потпуно нов, оргиналан начин, без преузимања,али свакако са ослонцем на њу. Те пратеће приче су дио те структуре, тог лирског ткања. Њих треба посматрати не само у функцији стихова, него равноправно са њима, као дио те песничке чаролије.
Делић каже да су посебно упечатљиве Хамовићеве приче о сећању, напомињући да се овде не ради ни о каквој култури сећања већ о традицији српског песништва.
- Српски пјесници су одувек знали да је памћење и сјећање у њиховој надлежности, било лично или колективно. Андрић је писао да је памћење пишчева отаџбина. Хамовић је на трагу те традиције српких писаца неговања сјећања – сматра Делић
Прозне и песничке одломке из књиге читао је аутор.
 
24. март 2017.
 

Јавне набавке

Вести

 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 2

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750