Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере





 

''Меко језгро'' стаменог памћења
Синоћ је у краљевачкој библиотеци представљена књига „Меко језгро''  др Драгана Хамовића, песника, есеjисте, историчара књижевности... за коју је аутор прошле године добио престижну „Змајеву награду''. Реч је о занимљивој књизи, како и сам аутор у поднаслову напомиње „песама с пратећом причом'', која је, по Хамовићевим уводним речима, „дубински овдашња'', будући да је рођен и већи део живота провео у Краљеву, односно насељу Рибници, на обалама истоимене реке и реке Ибар. То да је ова књига „дубински овдашња'', аутор појашњава и речима да „као што то обично бива, када се човек одмакне у времену и простору, боље сагледа оно до чега му је стало...''
 
Апострофирајући, на почетку свог осврта, песму „Ораси на рибничкој обали'', проф. др Јован Делић је нагласио да је и наслов књиге атрактиван и загонетан.
- Кључан је однос тог меког језгра према двема тематским линијама које се провлаче кроз ову књигу, тема сјећања, с тим у вези тема дјетињства, и друга, тема ораха који, наравно, имају језгро... Јер, дјетињство је то меко језгро из кога се развија човјек, из кога излази сво то чудо сјећања које касније формира човјека...
- У поднаслову ове књиге - напомиње Делић – стоји „песме с пратећом причом'', што ће рећи с коментарима. Ми смо, дакле, у некој традицији која није од јуче у српској поезији, у традицији авангарде која је почела, рецимо, с Дединцем, с Црњанским... и овде је искоричена на потпуно нов, оргиналан начин, без преузимања,али свакако са ослонцем на њу. Те пратеће приче су дио те структуре, тог лирског ткања. Њих треба посматрати не само у функцији стихова, него равноправно са њима, као дио те песничке чаролије.
Делић каже да су посебно упечатљиве Хамовићеве приче о сећању, напомињући да се овде не ради ни о каквој култури сећања већ о традицији српског песништва.
- Српски пјесници су одувек знали да је памћење и сјећање у њиховој надлежности, било лично или колективно. Андрић је писао да је памћење пишчева отаџбина. Хамовић је на трагу те традиције српких писаца неговања сјећања – сматра Делић
Прозне и песничке одломке из књиге читао је аутор.
 
24. март 2017.
 

Јавне набавке

Вести

 
  • У петак, 6. октобра на Филолошком факултету у Београду, поводом Дана факултета, Народној библиотеци "Стефан Првовенчани" Краљево уручена је Повеља захвалности за континуирану подршку и изузетну сарадњу у развоју науке о језику, књижевности и култури.
  • У среду, 27. септембра, са почетком у 18 сати, на трећем спрату краљевачке библиотеке, почиње са радом Књижевна радионица, намењена деци до осмог разреда основне школе. Водитељ радионице је Гордана Тимотијевић, писац за децу. 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2017 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750