Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Узак је пут којим ходимо...
-Узак је и кратак пут којим ходимо, забележио је тада монах, доцнији светитељ, Сава, на почетку свог Карејског типика. Имао је, наравно, у виду речи Исусове из Беседе на гори: Јер широк пут води у пропаст, и много их је који иду њиме. Узак пут води у живот, али је мало оних који иду њим.
Трновити су и често тегобни путеви којима се кретала српска култура. Већ осам векова она траје и истрајава изложена многим искушењима. Пут српске културе – будући тако дуг и обележен свим оним недаћама којима је наш народ био изложен: ратовима, страдањима, робовањима, братоубилачким омразама – пут наше културе, дакле, није био ни раван, ни праволинијски, ни поплочан, ни удобан. Многе су кривине на том путу, многе узбрдице и стрмине, многе странпутице...

Овим је реченицама проф. др Бојан Ђорђевић започео своју беседу на Светосавској академији, одржаној синоћ у препуној краљевачкој библиотеци, на тему Свети Сава на путевима и раскршћима срспке културе . Тај је пут, по речима Бојана Ђорђевића, често био тегобан и пун искушења и требало га је прећи онако како је то чинио Свети Сава који га је први прокрчио и утабао. Требало је имати његову подвижничку страст да се буде, како се Свети Сава, рекао, свемиру светило, земаљски анђео, небески човек...
-Путеви наше културе, нашега духовног бића, могу бити само онакви каквим их је усмерио и утро Свети Сава – узани и тескобни, и пуни искушења. Кад год смо то заборављали, кад год смо одабирали широк и удобан пут – испостављало би се да је то ћорсокак. А није у нашој културној традицији било ваљда ниједног раскршћа на којем неко не би понудио да се крене најпространијим могућим друмом, да се избегну узане и тесне стазе, да се лако и брзо стигне до одредишта. Није се, међутим, тада узимало у обзир да духовни, подвижнички пут једнога народа и његове културе не може имати ни одморишта ни крајњег одредишта. Свако инсистирање на лаким решењима и једнозначним и непорецивим одговорима на савремене проблеме, у свим вековима, па и данас, доводило је – и доводи – до слабљења српске културе и духовности. То би нам и данас поручио Свети Сава: Радите и трудите, браћо, јер боље је имати разум и знање, него ризнице злата и сребра... рекао је Бојан Ђорђевић. 
(Ову Светосавски беседу у целости ће објавити наш часопис Повеља). Бојан Ђорђевић је сутрадан, на Светог Саву, у преподневним сатима,одржао и предавање Светосавске прославе у годинама рата и окупације.
У музичком делу ове академије учествовао је Градски хор Црвчанин.
 
27. јануар 2017.
 

Јавне набавке

Вести

 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 2

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750