Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Узак је пут којим ходимо...
-Узак је и кратак пут којим ходимо, забележио је тада монах, доцнији светитељ, Сава, на почетку свог Карејског типика. Имао је, наравно, у виду речи Исусове из Беседе на гори: Јер широк пут води у пропаст, и много их је који иду њиме. Узак пут води у живот, али је мало оних који иду њим.
Трновити су и често тегобни путеви којима се кретала српска култура. Већ осам векова она траје и истрајава изложена многим искушењима. Пут српске културе – будући тако дуг и обележен свим оним недаћама којима је наш народ био изложен: ратовима, страдањима, робовањима, братоубилачким омразама – пут наше културе, дакле, није био ни раван, ни праволинијски, ни поплочан, ни удобан. Многе су кривине на том путу, многе узбрдице и стрмине, многе странпутице...

Овим је реченицама проф. др Бојан Ђорђевић започео своју беседу на Светосавској академији, одржаној синоћ у препуној краљевачкој библиотеци, на тему Свети Сава на путевима и раскршћима срспке културе . Тај је пут, по речима Бојана Ђорђевића, често био тегобан и пун искушења и требало га је прећи онако како је то чинио Свети Сава који га је први прокрчио и утабао. Требало је имати његову подвижничку страст да се буде, како се Свети Сава, рекао, свемиру светило, земаљски анђео, небески човек...
-Путеви наше културе, нашега духовног бића, могу бити само онакви каквим их је усмерио и утро Свети Сава – узани и тескобни, и пуни искушења. Кад год смо то заборављали, кад год смо одабирали широк и удобан пут – испостављало би се да је то ћорсокак. А није у нашој културној традицији било ваљда ниједног раскршћа на којем неко не би понудио да се крене најпространијим могућим друмом, да се избегну узане и тесне стазе, да се лако и брзо стигне до одредишта. Није се, међутим, тада узимало у обзир да духовни, подвижнички пут једнога народа и његове културе не може имати ни одморишта ни крајњег одредишта. Свако инсистирање на лаким решењима и једнозначним и непорецивим одговорима на савремене проблеме, у свим вековима, па и данас, доводило је – и доводи – до слабљења српске културе и духовности. То би нам и данас поручио Свети Сава: Радите и трудите, браћо, јер боље је имати разум и знање, него ризнице злата и сребра... рекао је Бојан Ђорђевић. 
(Ову Светосавски беседу у целости ће објавити наш часопис Повеља). Бојан Ђорђевић је сутрадан, на Светог Саву, у преподневним сатима,одржао и предавање Светосавске прославе у годинама рата и окупације.
У музичком делу ове академије учествовао је Градски хор Црвчанин.
 
27. јануар 2017.
 

Јавне набавке

Вести

 
  • У среду, 27. септембра, са почетком у 18 сати, на трећем спрату краљевачке библиотеке, почиње са радом Књижевна радионица, намењена деци до осмог разреда основне школе. Водитељ радионице је Гордана Тимотијевић, писац за децу. 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2017 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750