Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Светосавске стазе
Светосавску недељу започели смо данас у читаоници Дечјег одељења наше библиотеке програмом ''Светосавске стазе''. О животном путу принца Растка Немањића, потоњег Светог Саве, највољенијег српског свеца, просветитеља, утемељивача Српске православне цркве...ученицима основнх школа ''Свети Сава'' и ''Светозар Марковић'' говорила је археолог Биљана Даниловић. Она је малишанима осветлила Савине стазе, од његовог рођења до упокојења. Читав живот, објаснила је Даниловићева, Сава је радио на томе да српски народ уведе у ред тадашњих најпросвећенијих и најмоћнијих народа и то су били разлози његових одлазака у Византију и Свету земљу. Своју духовност је непрестано учвршћивао и преносио на своје сународнике.

Као светогорски монах помагао је многим манастирима, а са својим оцем Стефаном Немањом, Светим Симеоном, подигао је српску светогорску светињу, Манастир Хиландар. Од најмоћнијих византијских и никејских владара и васељенских патријараха ''изнудио је'' самосталност Српској православној цркви и непрестано дипломатски помагао свог брата, првог српског владара, краља Стефана Првовенчаног. Путујући, упознао је многе државе и народе и непрестано учвршћивао пријатељства са Србијом...Након овог предавања, малишани су Даниловићевој постављали заниљива питања и тако показали завидно знање о животу и делу Светог Саве.
Њима се обратио и ходочасник Милутин Вукосављевић који је шест пута пешке походио Свету Гору и Манастир Хиландар. Он је истакао да је то увек био пут љубави са којег се враћао духовно узвишенији.
 
23. јануар 2017.
 

Јавне набавке

Вести

 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750