Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

Препоручујемо
                Животињско царство Давид Албахари
 
 

Један од најбољих писаца савремене српске књижевности у овом роману нуди своје виђење студентских протеста 1968., њихову политичку позадину, ефекте које су изазвали у Титовој Југославији, као и последице које су имали по животе непосредних учесника. И сам сведок ових догађаја, Албахари са мало речи (роман има свега 120 страна) успева да опише атмосферу језе и тескобе којима је било захваћено југословенско друштво.

У Животињском царству се прати живот младог човека, сада припадника ЈНА, а некада учесника студентских протеста. Огроман, ригидан систем какав је била војска, заправо постаје савршена позорница за обрачунавање са неистомишљеницима, у овом случају челницима демонстрација. Албахари, као и сви вешти приповедачи, не нуди готове, уоквирене ставове о важним друштвеним питањима, али читаоцу расплињује машту, подстиче га на размишљање, наводи да поставља питања и тражи одговоре на њих.

...Вероватно је првобитна верзија садржавала озбиљне анализе и критике једнопартијског система, са нагласком, наравно, на улози и месту војске у таквој држави. С временом се та оштрица иступила и критика идеологије је постала мање занимљива, те је неко вероватно очистио текст од свих идеолошких и политичких референци, остављајући само причу о људском понашању унутар било каквог чврсто затвореног система у којем постоји хијерархија власти и подела на „нас“ и „оне друге“. Лично је постало безлично, док је опште заменило појединачно...

  
 Књига за децу
               Стрип митологија чачанске "Пчелице"
 
 

Митови у стрипу издавачке куће  „Пчелица“ из Чачка представљају добар спој древне културе и популарне уметности. Кроз дванаест наслова едиције“ Стрип митологија“ представљени су митови и легенде  грчке, скандинавске, јапанске, британске и кинеске традиције. Иако су приче подређене специфичној наративној форми стрипа, митови и легенде су аутентични, што овим стриповима даје и образовни карактер. Познати светски стрип цртачи потрудили су се да младим читаоцима приближе  стрип као важну ликовно литерарну форму , која је обележила одрастање многих генерација, али  и митове и легенде, који чине важан сегмент културе и традиције многих земаља.

 

  
 
 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750