Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

Препоручујемо
                Луткар Јустејн Гордер
 
 

Луткар је изненађујући, надреалан роман, лудо одважан изнад свега. Читалац мора допустити Гордеру да га поведе на другачије и забавно читалачко искуство кроз ову необичну породичну хронику. Истовремено, ово је само дирљива, инспиративна прича о усамљености, о блискости, о смислу живота. Главни јунак овог романа је Јакоп Јакопсон, чудак и усамљеник, професор норвешког језика и велики познавалац језика, с једном бизарном страшћу, могли бисмо рећи и пороком – одлази на сахране непознатих људи, јер се једино ту осећа припадником неке велике породице. Друга страст је откривање веза међу језицима. Причајући приче, главни јунак нас води на путовање кроз област лингвистике, образлажући постанак и развој речи с посебним освртом на индоевропску групу језика.

 

  
 Књига за децу
               Звезда Џери Спенели
 
 

Остатак дана сам провео ни на небу ни на земљи. Палица за бејзбол ме није могла погодити тако јако као тај осмех. Имао сам шеснаест година. Колико ми је хиљада осмеха упућено до тад? Зашто ми је овај изгледао као први?...

Била је неухватљива. Била је садашњост. Била је будућност. Звезда. Од првог дана откако је дошла у гимназију у Мајки, у вихору боја и музике, ходницима се проноси жамор „Звезда, Звезда“. Једним осмехом украла је срце Леу Борлоку. Само једним повиком пробудила је дух заједништва у школи. Ученици су њоме опчињени. Барем у почетку. Али, онда се окрећу против ње. Деца је одједном одбацују баш због онога што је чини особеном, а Лео, уплашен и очајно заљубљен, тера је да постане баш оно што је може уништити: сасвим обична.
  
 
 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750